Dacă în articolul trecut am vorbit despre importanţa alegerii chitarei potrivite pentru stilul muzical pe care vrei să îl abordezi, a venit timpul să-ţi dau câteva sfaturi cu privire la alegerea unui instrument de calitate.
De-a lungul timpului am avut ocazia să probez multe chitare la diferitele magazine specifice din ţară şi pot spune că am întâlnit multe situaţii în care instrumentele respective prezentau defecte de fabricaţie, mai ales când este vorba de instrumentele low-end sau pentru începători.
Aşadar, trebuie să ştii de ce să te fereşti şi cum să te asiguri că instrumentul cumpărat nu-ţi va crea probleme de garanţie. Nimănui nu-i place să meargă la un magazin de instrumente muzicale unde să-şi vadă în sfârşit împlinit visul de a-şi cumpăra o chitară, pentru că apoi ajuns acasă să înceapă să descopere diferite defecte.
Sfaturi pentru verificarea chitarei
- În primul rând trebuie să te asiguri dacă prăguşul, cordarul şi gâtul chitarei sunt lipite bine.
- Verifică dacă funcţionează cheiţele de acordaj şi dacă nu prezintă urme de rugină.
- Este foarte important să verifici integritatea cutiei de rezonanţă. Nu-ţi va plăcea să descoperi acasă ca ai cutia de rezonanţă spartă.
- Un aspect crucial este să verifici dacă gâtul chitarei este drept sau cel mult să prezinte o fină concavitate. Poţi verifica acest lucru, privind gâtul dinspre cap (partea chitarei care conţine cheile de acordaj). În cazul în care gâtul chitarei prezintă mai multe curburi, îţi recomand să ceri o altă chitara.
- Când verifici gâtul chitarei, verifică şi dacă toate tastele sunt la acelaşi nivel. O chitară cu taste inegale îţi va crea multe neplăceri : sunete blocate din cazuza faptului că o coardă atinge tastele mai înalte, bâzâit, a cărui sursă nu este apăsarea deficitară. La fel, îţi recomand să apeşi pe fiecare tastă de pe fiecare coardă şi să verifici dacă sunetul este clar.
- Dacă nu ai început să iei deja lecţii de chitară, roagă pe cineva din magazin să-ţi probeze chitara şi asigură-te că sunetul chitarei îţi place. Nu uita sunetul este mai important decât modul în care arata chitara!
- Alege o chitară care să-ţi stea confortabil în mână. Un gât prea gros sau un corp prea mare îţi vor îngreuna cântatul.
Mult succes în achiziţionarea primei tale chitare şi nu uita să ţii cont de sfaturile de mai sus.
Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti mă poţi contacta pe email.
Mult spor,
Marius Furduescu