Articolul de astăzi din categoria lecţii de chitară pentru începători are ca subiect penele de chitară. Mai exact, aş dori să-ţi ofer un răspuns la întrebarea – “Ce pene de chitară să folosesc?”
Dacă intri într-un magazin de instrumente muzicale şi accesorii vei fi uimit de varietatea de pene de chitară în ceea ce priveşte forma, grosimea, materialul din care sunt fabricate. Astfel, vei găsi pene subţiri (thin), pene de grosime medie (medium) sau pene groase (pene heavy), însă nu trebuie să alegi orice tip de pană, pentru că unele se vor potrivi mai bine cu ceea ce faci pe chitară, altele nu.
Spre exemplu, dacă piesele pe care le cânţi implică foarte mult strumming ar fi bine să alegi penele thin. Avantajul ar fi că datorită flexibilităţii acestora nu trebuie să dai foarte mare impotanţă modului în care echilibrezi pana între degete (aşa cum este în cazul folosirii penelor heavy la strumming). Din această cauză, penele thin reprezintă alegerea cea mai potrivită pentru începătorii la chitară.
Unul dintre dezavantaje ar fi că nu sunt foarte potrivite pentru ciupirea notelor individuale pe un tempo mai rapid. Un alt dezavantaj este că sunt foarte “zgomotoase” la strumming, nuanţă pe care unii chitarişti o preferă, în timp ce alţii o consideră deranjantă. Cel mai bine este să compari şi cu alte tipuri de pene înainte să-ţi formezi o părere.
Pentru cei cărora nu le place sunetul de strumming generat de penele thin, o alternativă bună o reprezintă penele de grosime medie (penele medium). Fiind mai puţin “zgomotoase”, penele medium pot fi folosite la chitara acustică, precum şi la chitara electrică. Cât despre ciupirea notelor individuale la un tempo mai rapid, vei observa că sunt mai potrivite comparativ cu penele thin.
Dacă gusturile tale muzicale se îndreaptă mai mult în zona heavy rock, hard rock, metal etc, penele heavy sunt ideale. Elasticitatea acestor pene fiind mai redusă, pot rezista mult mai bine tensiunii corzilor, oferindu-ţi posibilitatea de a cânta acorduri sau note individuale la un tempo mult mai rapid.
Un alt avantaj ar fi că îţi permit modificarea dinamicii sunetului mult mai bine decât celelalte două tipuri de pene, făcându-le ideale pentru power chord-uri executate cu palm muting sau pasaje de crescendo sau diminuendo.
Forme de pene de chitară
Având în vedere multitudinea de forme de pene disponibile în magazine mă voi limita doar la cele pe care le vei întâlni mai des.
Standard
– Cea mai folosită formă de pană de chitară
– Suprafaţa este suficient de mare ca să permită mai multe tipuri de prindere
– Vârful este rotunjit
Lacrimă
– Suprafaţa mică permite o prindere bună a penei, facilitând un control foarte bun al acesteia
– Vârf rotunjit
Triunghiulară
– Potrivite pentru strumming
– Vârfurile sunt rotunjite
Ascuţită
– In funcţie de model pot fi de dimensiuni mai mari sau mai mici
– Subliniază frecvenţele înalte
– Atac pe corzi mult mai putenic
Penele de chitară pot fi fabricate din celuloid, nylon, delrin (tortex) etc, fiecare material având avantajele şi dezavantajele lui. Dintre cele 3 materiale, penele fabricate din delrin (tortex) sunt cele mai rezistente şi mai puţin casante. La polul opus se află penele fabricate din celuloid, care au un grad mai ridicat de rupere (mai ales în cazul penelor thin) şi care se uzează foarte repede (în cazul strumming-ului).
Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti poţi lăsa un comentariu pe site sau mă poţi contacta aici.
Mult spor,
Marius Furduescu