Cântatul în aer liber întotdeauna este o plăcere, având în vedere că majoritatea chitariştilor exersează acasă sau în studio. Aşadar, de fiecare dată când se iveşte ocazia, mulţi chitarişti vor profita de această oportunitate. Însă, toţi cei care au concertat în aer liber ştiu foarte bine că trebuie să se lupte de multe ori cu umiditatea şi diferenţa de temperatură.
Diferenţa de temperatură întotdeauna va afecta lemnul chitarei, făcându-l să se dilate sau să se contracte, cauzând diferite neplăceri precum modificarea acţiunii corzilor sau chiar “fret buzz” (atingerea corzilor de taste în timpul vibraţiei). Sfatul meu este să eviţi pe cât posibil diferenţele bruşte de temperatură pentru a minimiza efectele negative asupra lemnului chitarei.
Însă, cel mai mare duşman al chitarei tale atunci când cânţi în aer liber este umiditatea, deoarece aceasta afectează confortul şi uşurinţa de a cânta şi cel mai important afectează sunetul corzilor.
Dacă la repetiţie sau la studio corzile tale sunau foarte cristalin şi degetele îţi alunecau foarte uşor, după câteva ore de stat afară într-o atmosferă umedă (fie ai o cântare la mare sau într-un loc unde tocmai a plouat sau pur şi simplu eşti într-o zonă cu un grad ridicat de umiditate), sunetul corzilor tale îşi va pierde din “strălucire”, iar lejeritatea de a cânta va fi compromisă destul de mult.
În aceste situaţii, foarte mulţi chitarişti au apelat la corzile “coated “. Acest tip de corzi beneficiază de un tratament anticorosiv al cărui scop este să prevină tocmai efectele de mai sus, asigurând în acest fel păstrarea sunetului cristalin şi chiar adăugând un plus de lejeritate la cântat.
De-a lungul timpului am folosit de câteva ori corzi coated în situaţiile de studio. Mi s-au părut cele mai potrivite deoarece păstrează sunetul de corzi noi şi în special lejeritatea la cântat chiar şi după 6-8 ore de cântat şi înregistrat. În ciuda tuturor avantajelor pe care le prezintă acest tip de corzi, toţi cei care le-au folosit ştiu că nu sunt ieftine, chiar deloc. De cele mai mult ori pot costa de 2 ori sau chiar de 3 ori mai mult decât corzile netratate.
Însă, recent am descoperit corzile DR Extra Life şi vă pot spune că sunt cele mai cool corzi pe care le-am văzut vreodată. Ceea ce protejează şi asigură prospeţimea prelungită este un strat foarte fin şi special de vopsea. Aşadar, cum crezi că ai arăta pe scenă în lumina reflectoarelor cu o chitară cu un set de corzi roşii, albastre sau verzi? Eu zic că destul de cool!
Pe lângă faptul că arată foarte bine, sună şi foarte bine. Stratul de vopsea nu afectează în niciun fel sunetul, chiar ajută la prelungirea prospeţimii acestuia pentru o perioadă de 3 ori mai lungă faţă de corzile normale.
Ceea ce mi-a plăcut foarte mult este faptul că sunt foarte accesibile – 29 RON/pachet. Aşa că te invit să le încerci şi cred că vei avea aceeaşi senzaţie ca şi mine de “Uau! Ce bine arată!”.
Corzile DR Extra Life sunt disponibile online pe www.americanmusic.ro, iar livrarea în Bucureşti este gratuită.
Mult spor,
Marius Furduescu
November 3, 2011 at 8:28 pm ·
Multumim,Marius!
Chiar nu stiam de corzile astea pana acum.Ma gandesc sa le incerc si eu,cand va fii cazul 🙂
Apropo,mai stii mai demult cand mi-ai spus :”Canta in Guitar Rig!Nu ai nevoie de altceva!”?.Ei bine,ai avut mare mare dreptate.Chitara mea conectata prin placa de sunet a calculatorului si impreuna cu Guitar Rig-ul(DA,am reusit sa il fac sa ma asculte,exact dupa ce am vorbit cu tine 😀 ) suna absolut FANTASTIC!. Iar in ceea ce priveste concertele mici(cand va fii cazul),cred ca voi folosi tot aceasta formula :P.
Multumim mult pentru articol,si te rog frumos pe aceasta cale sa faci acel promis tutorial despre cum se schimba corzile pe chitara cu Floyd Rose,eventual sa mai scrii ceva despre Floyd,cum se ajusteaza el,si cate ceva despre Ibanez ZR(asta in 2-3 articole :D)asta daca nu ai alte ganduri,desigur 🙂
Saluari si respect,
oZz
November 3, 2011 at 11:06 pm ·
Salut, ma bucur ca ti-a fost de folos articolul si iti recomand sa incerci corzile. Sunt foarte cool! Felicitari pentru Guitar Rig! Despre ZR nu am ce sa scriu pentru ca nu l-am folosit decat de cateva ori. Legat de Floyd este destul de complicat sa scrii despre setarea lui si schimbarea corzilor si cineva sa inteleaga ceva, pentru sunt foarte multe lucruri de spus, iar in scris… Cel mai bine ar fi, cand o sa am putin timp liber sa fac un video. De asemenea, nu uita ca pe youtube gasesti foarte multe video-uri cu schimbarea corzilor, setarea si intonarea. Eu de acolo am vazut toate trucurile pentru setarea floyd-ului.
Mult spor,
Marius
November 24, 2011 at 8:04 pm ·
salutare tuturor, nu am mai gasit unde ati postat povestile voastre dupa ce mi-am facut cont sa postez si eu si o sa scriu aici:
ma numesc ionut din olanu, jud. Valcea….am 17 ani si la varsta asta simt ca nu mai pot, vreau o chitara, iubesc guns and roses, SLASH e cel mai tare…totul a inceput vara trecuta cand am cunoscut o fata care asculta guns and roses, eu pana atunci ascultand Skillet, RED, Linkin Park, stiti voi, rock alternatic….mie mi-a placut tipa mult si am inceput sa ascult guns and roses, la inceput nu mi s-a parut cine stie ce, atunci nu ma pasiona chitara si classic rock-ul…..dupa un timp, tipa a plecat in zona ei unde locuieste, destul de departe…eu am ramas cu gandul la ea si cu muzica(guns and roses)…a inceput sa imi placa si acum sunt topit dupa Slash si chitara lui , mereu ma cert cu parintii : vreau o chitara!
sper ca sa imi ia una cat de repede posibil pana nu mu se duce placerea, nu stiu ce chitara ar trebuie sa imi iau dar e clar, sa fie ca a lui SLAHS 😀 , vreau sa obtin o chitara cat mai repede si sa fac cursuri, sa ma ajut de internet(de site-ul vostru) sa invat sa cant la chitara. bafta tuturor, traiasca ROCK-ul baieti \m/
November 26, 2011 at 2:53 am ·
Salut Ionutz, pot sa spun ca povestea ta este printre cele mai frumoase pe care le-am citit aici pe site. Iti urez mult succes in invatarea acestui instrument, iar daca ai intrebari sau ai nevoie de sfaturi poti sa-mi lasi comentarii aici pe site.
Modelul de Gibson pe care canta Slash este unul foarte scump. Iti recomand in loc un Epiphone, pentru ca este mult mai accesibil.
Mult succes! Te astept cu vesti despre prima chitara. Nu uita sa citesti articolul pe care l-am scris despre ce trebuie sa stii atunci cand cumperi o chitara.
Marius
December 4, 2011 at 12:23 am ·
mersi mult, sper sa imi achizitionez cat mai repede prima chitara si sa invat sa cant la acest instrument, imi place foarte mult…sper sa am nevoie de ajutorul tau cat mai recent pentru a ma ajuta sa invat, daca doresti, deocamdata nu stiu absolut nimic despre chitara: adica note, gama, etc.
bafta multa: ROCK ON ! \m/
December 5, 2011 at 11:24 pm ·
@the SLASHest Salut, Mult succes in achizitionarea chitarei. Sper sa se intample cat mai curand, mai ales acum ca vin cu Sarbatorile :). Daca ai nevoie de sfaturi privind alegerea chitarei, imi poti lasa mesaj pe site.
Daca esti interesat de lectii si esti din Bucuresti, ne putem auzi dupa ce iti cumperi chitara.
Mult spor,
Marius
December 6, 2011 at 6:02 pm ·
da pai nu sunt din bucuresti, sunt din valcea….o sa am nevoie de cursuri obligatoriu, tare doresc sa aflu care sunt notele pe chitara, sa vad care e treaba cu acorduriel, etc, chitara as vrea Epiphone cum ai zis tu, dar acum sa vedem , lui taicameu nu ii e de chitara cat ii e de statie, zice ca e mai scumpa statia decat chitara ….sa vad acum cum sa il conving sa imi ia o statie mai mica, vad eu ce fac, important e sa vina chitara aia cat de repede posibil [pana nu mi se duce placerea! asta sper sa nu se duce niciodata] dar in fine, acum tot astept, sper sa fie ceva bun 😀
bafta, keep in touch
December 8, 2011 at 5:46 pm ·
@SLASHest Notele pe chitara si acordurile le poti gasi in orice manual de incepatori, iar tehnicile de invatare rapida a notelor si de schimbare mai usoara a acordurile, precum si teoria din sfatele acestora le poti gasi in articolele de pe site in categoria lectii de chitara incepatori.
Legat de statie, eu zic sa nu-ti faci griji, pentru ca exista soft-uri de simulare amplificatoare precum GuitarRig si Amplitube (versiunile gratuite ale acestor aplicatii le poti gasi pe site-urile producatorilor native-instruments.com si ikmultimedia.com) pe care le poti folosi in locul amplificatorului, avantajele fiind mai putina galagie si mai multe efecte si sound-uri diferite). Legat de modul in care poti lega chitara la calc. , cred ca @oZz a pus o intrebare la comment-uri la articolul despre Guitar Rig 5.
Mult spor,
Marius Furduescu
December 28, 2011 at 4:26 pm ·
@SLASHest Pe langa manualul de chitara al lui Gabrile Petric poti folosi si memoratorul de acorduri de pe site, dipa ce ai citit informatiile din articolul: http://www.the-guitar.ro/2011/05/27/cum-s-compui-o-pies-pe-chitar-partea-7-acordurile-episodul-2/ si http://www.the-guitar.ro/2011/05/30/cum-s-compui-o-pies-pe-chitar-partea-8-substituirea-acordurilor/. Despre invatarea notelor pe chitara iti recomand http://www.the-guitar.ro/2011/05/04/4-pasi-sa-inveti-mai-usor-notele-pe-chitara/
Mult spor,
Marius
December 17, 2011 at 5:52 pm ·
Salutari,SLASHest
O carticica/memorator extraordinar pentru incepatori ar fi Manualul de chitara al domnului Gabriel Petric.Pe mine m-a ajutat foarte foarte mult la inceput,si inca mai studiez din el,si,chiar ma ajuta foarte foarte mult si in prezent.Este foarte ieftina si o poti comanda de pe Internet.
Legat de amplficator/statie,eu si Marius folosim Guitar Rig,si pot spune cu mana pe inima ca altceva nu mai imi trebuie.Este un soft cu adevarat fabulos si,te ajuta extraordinar de mult.El are si un tuner+ metronom incorporat,ca sa fi intotdeauna “in tune” si sa poti canta/inregistra pe ritm,fara a fi nevoie de un alt “device extern”.
Legarea chitarei la calculator se face foarte simplu.Citeste articolul despre Guitar Rig,si,vei vedea.Daca mai ai alte intrebari despre aceasta tema,lasa-le intr-un comentariu acolo iar Marius sau chiar eu iti vom raspunde cu cea mai mare placere 😀
Mult succes!
oZz
December 20, 2011 at 4:54 pm ·
Salutare din nou…..dorinta mea nu s-a indeplinit inca: mereu astept sa vina chitara:D
am gasit pe net o chitara ieftina:
http://www.fly-music.ro/26-lp-models
si un amplificator bunicel:
http://www.fly-music.ro/amplificatoare-chitare-electrice/578-amplificator-fender-frontman-15-g.html
Acum sa vedem cat de repede pot sa vina:D
Am o verisoara cu o chitara clasica, si un prieten cu unu acustica, ambele au aceeasi problema: nici pana in ziua de azi nu sunt acordate….am incercat diferite metode de pe net dar in final, fara niciun rezultat, daca stiti cumva cum putem acorda chitarile , va ascult si le pun in practica cu cea mai mare placere……
acaum ma chinui sa invat notele si gamele 😀 Sper sa am rezultate deosebite in scurt timp:D
Mai am o probela: toata lumea din jurul meu zic ca sa nu imi iau o chitara electrica deoarece se invata mai greu si e de preferabil sa invat la cea clasica sau acustica mai intai, insa eu fiind mai incapatanat , nu prea imi pasa de ce imi zic altii si imi urmez visul: CA INTR-O ZI SA POT CANTA SOLO-URI DE ALE LUI SLASH….
Sper sa mi se indeplineasca cat mai repede visul, va spun sincer: mi se pare foarte greu sa inveti la chitara dar nu ma dau batut, ma mai duc pe la prietenul meu, pe la verisoara mea, pana la urma o venii si chitara aia dar o sa invat eu cumva sa cant. Acum ma tot uit cum ar fi inceputul de la Sweet Child O’ Mine, mi se pare greu…nici prietenul meu, nici verisoara mea nu stiu sa cate la chitara , desi isi doresc, ca si mine de alt fel, sper sa pot sa fac ceva in privinta asta si sa ii fac si pe ei mai interesati de chitara, eu acum fiind cam obsedat de acest magnific instrument….
MERSI MULT CA MA AJUTATI SI SCUZELE MELE DACA AM PUS PREA MULTE INTREBARI SAU DACA V-AM DAT PREA MULTA INFORMATIE INUTILA….VA ASTEPT CU RASPUNSURI, NUMAI BINE:d
December 28, 2011 at 4:44 pm ·
@SLASHest Oricare dintre chitarele din link sunt ok pentru inceput, insa amplificatorul Frontman nu ti-l recomand. Incearca Fender G-dec sau Marshall-urile din seria MG. Nu uita de Guitar Rig si Amplitube. Ambele au variante gratuite pe site-urile lor – native-instruments.com si ikmultimedia.com. Cauta pe youtube demo-uri cu aceste 2 aplicatii si o sa te convingi de utilitatea acestora.
Legat de acordat, iti recomand sa combini 2 metode: tunerul+sample-urile de pe http://www.howtotuneaguitar.org/. Incearca sa acordezi intai chitara folosindu-te de sunetele de pe http://www.howtotuneaguitar.org/ si apoi verifica-te cu un tuner cu sau fara microfon incorporat. De asemenea, ar trebui sa te obisnuiesti cu imitarea inaltimii sunetelor pentru a-ti ajuta educarea auzului muzical. In timp, dupa ce vei invata sa acordezi chitara dupa surse sonore externe, vei folosi numai tuner-ul, pentru ca este mult mai eficient.
In cazul in care ai telefon Android vei gasi foarte multe aplicatii de chitara: tuner, metronom etc.
Mult succes si sa ai un An Nou cat mai chitaristic!
December 21, 2011 at 11:41 pm ·
Salutari, the SLASHest
Felicitari pentru sculele cele noi.Asteptam in curand niste pareri de la tine cu privire la echipamentul folosit de tine,speram sa fie unele cat mai bune.
1.La problema cu acordatul chitarei exista 2 variante:
a)Ori inveti sa acordezi chitara dupa ureche; ori
b)Cea mai simpla varianta),daca ai un microfon pentru calculator,introdu-l in cutia de rezonanta a chitarii,downloadeaza pe Internet programul AP Tuner(este gratuit),si acordeaza in ordine corzile,dupa cum iti indica tunnerul.
2.Problema cu”invata intai pe o chitara acustica/clasica,pentru ca esti incepator,si abia apoi treci pe una electrica”este doar un mit,asa cum preciza si Marius in unul din primele sale articole aici pe The-Guitar.Daca tu visezi sa canti pe chitara electrica de la inceput,si sa canti solo-uri precum Slash,urmeaza-ti visul.Chitara acustica,in absenta uneia de care iti doresti tu(electrica),nu va face decat sa te descurajeze si sa iti consume din entuziasmul de a repeta si din curiozitatea de a invata.Din pacate,daca nu canti de la bun inceput pe ce tip de chitara iti doresti,pasiunea si dorinta de a canta se vor pierde mai repede decat crezi.
Iti urez mult succes in lunga ta “calatorie”impreuna cu acest intrument,si daca mai ai intrebari,sunt sigur ca Marius,sau probabil eu,iti va raspunde cu cea mai mare placere 🙂 .
Salutari,
oZz
December 24, 2011 at 2:53 am ·
Mersi mult pentru urari, Craciun fericit tuturor si numai bine……. Sper sa imi iau odata chitara aia ca nu mai pot !!!
January 1, 2012 at 12:25 am ·
UN AN NOU FERICIT CHITARISTILOR, NU VA LASATI DE MESERIE, E CEA MAI FRUMOASA!!!!!!
January 3, 2012 at 1:11 am ·
Multumim mult pentru urari! La multi ani, mult succes in 2012 si pastreaza-ti entuziasmul!
Marius
February 5, 2013 at 9:12 pm ·
Salut Marius am o intrebare legata de cori . Sunetul chitarei este influentat de grosimea corzilor ? Ce corzi ar trebui sa folosesc mai groase sau mai subtiri? Si mai am o intrebare despre modelele de chitara les paul de la epiphone si vintage eu personal nu le am incercat dar as vrea o parere de la tine despre ele eu am auzit ca vintage e mai bun.
February 7, 2013 at 2:11 pm ·
@emy_malinescu Salut, in ceea ce priveste corzile sunetul este influentat de grosime, de calitatea materialului din care sunt facute, insa mai ales de “prospetimea” lor (corzile mai vechi de 1-2 saptamani vor incepe sa sune din ce in ce mai infundat).
In ceea ce priveste grosimea corzilor, diferentele de sunet sunt foarte mici daca ar fi sa compari 3 seturi de corzi – 009-042, 010-046, si 011-052. Acordate standard vor suna aproape la fel,cu mici diferente de timbru, insa tu vei simti in degete cresterea de tensiune a corzilor pe masura ce treci spre setul 011-052.
Cu cat corzile sunt mai groase, cu atat ele vor fi mai stabile in ccea ce priveste diferentele de atac printr-o ciupire mai agresiva, apasare mai puternica etc. De asemenea, bend-urile vor fi putin mai dificil de executat cu cat corzile sunt mai groase, din cauza unei tensiuni mai ridicate a acestora, insa ajungi sa te obisnuiesti repede.
Legat de chitare, avand in vedere ca nu am incercat niciun vintage pana acum, nu m-as putea exprima. Insa nu uita ca preferintele tin de gusturi, asa ca nu te lasa influentat de review-uri si mergi cel mai bine sa le probezi pe amandoua.
Mult spor!
Marius Furduescu
February 7, 2013 at 5:24 pm ·
Multumesc de ajutor Marius , in legatura cu chitarile asa o sa fac o sa merg sa testez ambele modele
February 10, 2013 at 5:27 pm ·
Cu placere su mult succes!
Marius
December 31, 2013 at 2:09 pm ·
Mi se pare ca la ambele chitari incepe sa nu mai tina acordajul ca inainte.Asta se intampla de cand am schimbat ultima data corzile pe ele(pe electrica acum vreo 2 luni si pe acustica acum vreo 3 saptamani). Mai ales cand folosesc floyd-ul,se duce foarte repede la unele corzi.Pana acum nu am intampinat niciodata asta.Ce pot sa fac? Sa incerc sa schimb corzile si sa vad care-i reactia? (pe electrica am 009-042 in Eb si pe acustica 013-056 in D ).Multumesc!
Un An Nou cat mai frumos si plin de impliniri!
Numai bine!
January 6, 2014 at 11:53 pm ·
Salut Razvan,
Chiar daca ai pus corzile acum 2 luni si poate ai reglat si Floyd-ul pentru echilibrarea tensiunii dintre corzi si arcuri, nu uita ca metalul corzilor isi schimba consistenta pe masura ce acestea “imbatranesc” si din cauza asta trebuie sa refaci balansul tremolo-ului. Pe vremea cand foloseam corzi Ernie Ball, dupa 3 saptamani incepeau sa mi se rupa corzile de la bridge sau trebuia sa refac balansul la 2 sapt pt ca mi se modifica tremolo-ul. De cand am revenit pe D’Addario toate astea nu mi s-au mai intamplat. O coarda rupta o data pe an si atat.
Ar mai fi problema grosimii corzilor. 9-42 dupa parerea mea nu sunt corzi de Eb, pentru ca sunt prea moi si ies usor din acordaj la cea mai mica fortarea a presiunii la apasare pe taste sau ciupire. Ar trebui sa foloseste 10-46 ca sa ai echivalentul tensiunii de 9-42 pe acordaj standard.
La fel, daca tu aveai Floyd-ul echilibrat pentru acordaj standard si apoi ai trecut pe Eb, normal ca nu o sa se mai intoarca in punctul 0.
O alta problema, cu referire mai mult la acustica ar fi cheitele. Probabil ca s-au slabit suruburile si ar trebui sa le mai strangi putin.
Sper sa-ti fie de folos!
Marius
January 7, 2014 at 1:01 pm ·
Multumesc pentru raspuns,Marius!
Si mai am o intrebare: este posibil ca dupa 3 ani,cheitele de pe chitara sa “imbatraneasca” si sa se duca foarte repede acordajul,sau sa fie o problema de la corzi. Precizez ca intrumentul a fost trantit pe jos la un moment dat si cheitele s-au miscat putin,ele acum stand putin stramb. Piulitele sunt de asemenea stranse si unele dintre ele chiar schimbate. Pana acum am folosit corzi Harley Benton( de 12 in acordaj Eb ) pentru ca le gasesc cel mai usor aici si Philippe Bosset care m-au dezamagit profund.
Te salut,
Razvan Ozz
January 7, 2014 at 2:35 pm ·
Salut Razvan, Cheile de pe chitara sunt si ele accesorii consumabile. Acum 1-2 ani am decis sa-mischimb cheile Wilkinson si mi-am pus Grover, pentru ca mi-a sarit cuiul de la Mi-ul gros in timp ce imi puneam corzile. Asa ca, setul de chei se poate deteriora in timp, mai ales daca a mai suferit si “accidentari”.
Legat de corzi, iti recomand sa-ti cumperi D’Addario sau Ernie Ball, pentru ca sunt firme dedicate de corzi si nu firme care sunt recunoscute pentru produsele lor ieftine.
Spor!
Marius
January 10, 2014 at 4:08 pm ·
Salut Marius!
Exista posibilitatea ca toata problema sa fie doar din cauza corzilor si sa se rezolve prin schimbarea lor cu unele mai de calitate? Cum as putea sa-mi dau seama daca trebuie schimbate cheitele sau doar corzile?
Te salut,
Razvan Ozz
January 11, 2014 at 12:49 am ·
Salut Razvan,
Incearca intai sa schimbi corzile si vezi apoi ce se intampla. Sa ai grija sa alegi niste corzi potrivite pentru acordajul tau. Totusi nu cred ca e de la corzi, insa incearca intai varianta schimbarii lor, pentru ca este mai ieftina.
Spor!
Marius
January 11, 2014 at 9:31 pm ·
Salut,
Si daca problema se dovedeste a fi la cheite,ce cheite imi recomanzi? 🙂
Razvan Ozz
January 13, 2014 at 12:47 pm ·
Salut Razvan,
Eu ti-as recomanda cheile Grover. Eu mi-am schimbat cheile Wilkinson cu Grover acum 1 an si sunt multumit de ele. Intra pe http://www.grotro.com/ si-ti alegi de acolo. Eu le-am cumparat de pe magazinuldemuzica.ro
Succes!
Marius