Întrebările pe care le aud puse de foarte multe ori de către începători sunt : Ce trebuie să exersez la chitară pentru a progresa? sau Cum trebuie să exersez la chitară? Răspunsul diferă în funcţie de fiecare caz, pentru că fiecare în parte are un anumit scop, un anumit nivel al abilitaţilor etc.
În articolul de astăzi voi încerca să răspund la întrebarea “Ce trebuie să exersez la chitară pentru a progresa?” şi se adresează chitariştilor aflaţi la început de drum sau care au o experienţă pe chitară de până într-un an. Despre programul de exersare destinat chitariştilor de nivel mediu care vor să treacă la nivel avansat voi discuta într-un articol viitor.
Perioada de începător este în mare parte o perioadă de acomodare cu instrumentul, de înţelegere a modului în care funcţionează acesta, de dezvoltare a abilitaţilor fizice, a auzului muzical etc.
1. Exerciţii de încălzire (5 min.)
Exerciţiile de încălzire reprezintă primul lucru pe care elevii mei îl fac atunci când vin la lecţiile de chitară. Din cauza lipsei de melodicitate, aceste exerciţii ar putea părea cel mai plictisitor lucru de făcut pe chitară, deoarece unul dintre scopurile unui începător este să poată cânta la chitară melodiile preferate şi nu să înşire nişte sunete fără nicio legătură între ele.
Însă, având în vedere că la început principala problemă este lipsa de dexteritate, exerciţiile de încălzire sau de digitaţie sunt orientate strict spre creşterea mobilităţii. Mulţi cred că este suficient să cânţi acorduri pentru a-ţi dezvolta digitaţia, însă după părerea mea, exersarea acordurile nu solicită decât în proporţie de 30%-40% degetele. În condiţiile acestea, dacă îţi doreşti ca în scurt timp să poţi cânta piese mai complexe sau să interpretezi solo-uri, foloseşte-te de exerciţiile de digitaţie. Depinde numai de tine cât de repede vei ajunge la statutul de a putea cânta “orice” pe chitară.
Poţi accesa acest link pentru a descărca o tabulatură cu câteva exerciţii de digitaţie.
2. Exersează schimbarea rapidă a acordurilor (15-20 min.)
În articolul “4 sfaturi pentru schimbarea rapidă a acordurilor” ţi-am prezentat paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru a putea trece rapid dintr-un acord în altul, aşa că nu mai voi mai detalia aici. Îţi sugerez să reciteşti articolul şi să urmezi indicaţiile de acolo.
Singurul aspect pe care aş vrea să-l punctez este – abilitatea de a schimba rapid acordurile poate face o diferenţă foarte mare pentru felul în care sună piesa pe care o cânţi, pentru că nimănui nu-i place să se oprească după fiecare vers pentru a putea schimba acordurile.
Aşa că, alocă 15-20 de minute din programul tău pentru exersarea schimbării acordurilor.
3. Învaţă notele de pe griff-ul chitarei (10 minute)
Unul dintre factorii care îţi vor influenţa siguranţa pe chitară şi îţi vor uşura memorarea acordurilor îl reprezintă cunoaşterea notelor pe chitară. Foarte mulţi începători, din cauza lipsei unei metode adecvate de învăţare neglijează acest aspect, însă există o metodă simplă de a scurta drumul spre cunoaşterea notelor pe chitară – detalii aici.
4. Educă-ţi auzul muzical (10 min.)
Muzica în esenţa ei este o artă a sunetelor, aşa că trebuie să acordăm o atenţie sporită educării auzului muzical.
Subiectul educării auzului muzical îl voi trata mai pe larg în însemnările viitoare, însă un prim exerciţiu pe care ţi l-aş putea recomanda este să încerci să imiţi sunetele pe care le auzi atunci când apeşi diferitele poziţii pe chitară.
La început s-ar putea să întâmpini mici dificultăţi, însă pe măsură ce exersezi vei vedea că te vei obişnui şi vei reuşi să intonezi fiecare sunet pe care-l auzi.
5. Testează-ţi progresul cântând piese (cel puţin 20 min.)
Exerciţiile de mai sus nu reprezintă nimic altceva decât un stimulent pentru progresul tău, pentru că nu vrei să dureze o veşnicie până să poţi cânta piesele preferate. De altfel, calitatea pieselor pe care le cânţi va depinde în mare parte de exerciţiile pe care le faci înainte. Nu vei putea executa acordurile cu uşurinţă dacă nu ai lucrat puţin la dezvoltarea mobilităţii şi la fel, piesa nu va avea continuitate dacă nu vei putea schimba rapid dintr-un acord în altul.
Un alt avantaj pe care îl obţii atunci când exersezi pe piese este că îţi dezvolţi ritmul prin strumming-ul pe care îl faci pe chitară.
Nu cred că mai este nevoie să subliniez mulţumirea de sine pe care o vei simţi atunci când vei descoperi că piesa pe care o cânţi sună la fel de bine ca şi originalul.
Dacă eşti interesat de alte informaţii, sfaturi personalizate sau lectii de chitara în Bucuresti poţi lăsa un comentariu pe site sau mă poţi contacta aici.
Mult spor,
Marius Furduescu